Inden du for alvor går i gang med at bygge din nye hjemmeside i WordPress, er der lige nogle indstillinger, som du bør ændre for at få det bedste ud af WordPress.
Nogle af indstillingerne har betydning for, hvordan din hjemmeside tager sig ud over for Google. Derfor er det altid noget af det første, som jeg selv retter, når jeg går i gang med at lave en ny hjemmeside.
Følg denne vejledning hvis din hjemmeside skal klare sig bedre i Google
Generelle indstillinger i WordPress

Først skal du gå ind i de generelle indstillinger i WordPress. Dem finder du ved at gå ind i “Indstillinger” i menuen til venstre og derefter vælge “Generelt”.
Her kan du blandt andet ændre beskrivelsen af din hjemmeside. Det er en linje, som bliver vist sammen med titlen på din hjemmeside. Man kalder den også for en tagline. Betragt den som en underoverskrift, hvor du har mulighed for at præsentere formålet med din hjemmeside.
En god beskrivelse eller tagline
- sætter din hjemmeside ind i en kontekst, hvis selve titlen ikke fortæller så meget om, hvad den handler om
- slår tonen an på din hjemmeside
- indeholder vigtige nøgleord som giver din hjemmeside en bedre placering i søgemaskinerne
- hjælper dig med at skille dig ud fra mængden i en søgemaskine

Du skal også tage stilling til, om du vil have www stående foran adressen til din hjemmeside eller ej. Det er i høj grad en smagssag, hvad du skal vælge.
Google betragter den samme adresse med og uden www som to forskellige hjemmesider.
Til gengæld er det vigtigt, at du altid bruger den version, som du beslutter dig for, når du linker til din hjemmeside. Google betragter nemlig den samme adresse med og uden www som to forskellige hjemmesider, og det har betydning i forhold til, hvor højt oppe din hjemmeside bliver vist i et søgeresultat på Google.

Nederst på siden med de generelle indstillinger finder du nogle indstillinger for tidszone, klokkeslet og dato. De bliver ofte vist på blogs og i nogle plugins, så sørg for at indstille dem korrekt bare for god ordens skyld. Vælg det format, som du selv synes bedst om.
Indstillinger for skrivning

Standardkategorien for blogartikler i WordPress hedder “ukategoriseret”. Jeg vil anbefale dig at ændre den til noget andet, som passer bedre til din blog. Her på siden har jeg fx omdøbt standardkategorien til WordPress.
Omdøb altid kategorien “ukategoriseret” til noget mere sigende
Hvis du kommer til at glemme at vælge en kategori til dit blogindlæg, placerer WordPress den automatisk i standardkategorien. Derfor vil det altid se bedre ud at have omdøbt den til noget andet, for så kan ingen gennemskue, at du måske lige glemte at vælge den rigtige kategori.
For at ændre navnet på standardkategorien, skal du først oprette en ny kategori. Det gør du ved at gå ind i “Indlæg” i menuen til venstre og derefter vælge “Kategorier”.
Så kommer du ind på en side, hvor du både kan oprette nye kategorier og ændre beskrivelsen af de eksisterende kategorier. Bare hold musen hen over en kategori – så dukker der nogle links op, hvor du skal trykke på “Rediger”.

Gå ind og skriv et andet navn til kategorien “Ukategoriseret” eller “Uncategorized”. Udfyld både feltet “Navn” og “Kort titel”, inden du trykker på knappen Opdater nederst på siden.

Gå derefter tilbage til “Indstillinger” i menuen, vælg “Skrivning” og vælg derefter din omdøbte kategori som standardkategorien.
Indstillinger for læsning

Nu skal du gå videre til læseindstillingerne, som du finder i den venstre menu ved først at vælge “Indstillinger” og derefter “Læsning”.
Dette punkt er især vigtigt, hvis du vil have en statisk forside – det vil sige en forside, som viser den samme tekst og de samme billeder altid uanset, hvad du ellers skriver af blogindlæg.
Vil du have en statisk forside, skal du oprette en ny side.
For at få en statisk forside, skal du først oprette en ny side. Det gør du ved at vælge punktet “Sider” ude i menuen til venstre og derefter klikke på “Tilføj ny”.
I første omgang kan du bare nøjes med at give din nye side et navn og så trykke på den blå knap med teksten “Udgiv” ude til højre på dit skærmbillede.
For nemheds skyld vil jeg anbefale dig at kalde siden for noget, som gør det tydeligt for dig, at det skal være din forside. Så er det nemmere for dig at finde den i oversigten over alle dine sider, når du først er kommet rigtig godt i gang med at bygge din hjemmeside. Du kan fx bare kalde din forside for “forside”.
Opret også en side til din blog. Det gør du på præcis samme måde, som da du oprettede forsiden. Giv siden et beskrivende navn som fx “blog”, “artikler” eller “nyheder” alt efter, hvad du synes bedst om.
Gå nu tilbage til siden med læseindstillinger. Dem finder du ved at vælge “Indstillinger” i menuen til venstre og derefter “Læsning”.

Vælg de sider, som du netop har oprettet til at fungere som henholdsvis din forside og din blog – den side, som WordPress også kalder for “Indlægsside”.
På forsiden af din blog bør du kun få vist et resumé af hver enkelt artikel – aldrig hele artiklen – ellers kan du få problemer med Google.
Længere nede på siden med læseindstillinger bør du vælge kun at få vist et resumé af hver artikel. Din læser kan selvfølgelig klikke videre til selve artiklen, hvis hun har lyst til at læse den.
Fidusen ved at vælge resumé er, at din hjemmeside bliver mere søgemaskinevenlig og dermed rykker nogle placeringer op i Google.

Nogle anbefaler at du sætter hak ud for “Søgemaskinesynlighed”, mens du bygger din hjemmeside. Det betyder, at din halvfærdige hjemmeside ikke bliver vist i Google og andre søgemaskiner. Normalt tager det nogle uger, inden en ny hjemmeside begynder at være synlig i Google, så jeg synes ikke, det er strengt nødvendigt at sætte hak her.
Desuden risikerer du, at du glemmer at fjerne hakket igen, når du er klar til at vise din hjemmeside frem.
Indstillinger for diskussion

Næste punkt under “Indstillinger” er diskussion. Det er her, du bestemmer, om andre skal have mulighed for at skrive kommentarer til dine blogindlæg. Det er også her, du opsætter nogle regler for, hvordan du vil administrere de kommentarer, som folk skriver.
Hver forsigtig med dine indstillinger, hvis du tillader kommentarer på din hjemmeside.
Hvis du gerne vil tillade kommentarer, vil jeg anbefale dig at vælge nogle konservative indstillinger. Du drømmer ikke om, hvor mange spammere der vil kaste sig over din blog med ligegyldige kommentarer og links til skumle hjemmesider.
Nu undrer du dig sikkert over, hvad spammernes formål overhovedet er. Kort fortalt er de ude på at lokke folk ind på deres egne hjemmesider eller opnå en bedre placering i Google ved at lægge links ind på mange forskellige hjemmesider.
Vil du generelt ikke tillade kommentarer på din blog eller hjemmeside, kan du slå dem fra ved at fjerne hakket ud for “Tillad folk at skrive kommentarer til nye indlæg”. Du kan altid slå kommentarerne til igen for enkelte udvalgte sider og artikler, hvis du ønsker det.
Nogle betragter det som god stil at sætte hak ud for de to øverste punkter, hvor du automatisk kan fortælle andre bloggere, at du har nævnt dem og tillade andre at gøre det samme for dig. Det kan da også være en god måde at indgå i et netværk med andre bloggere på og skaffe flere besøgende til din hjemmeside.
Men der er et par ulemper ved disse funktioner. For det første kan muligheden for trackbacks tiltrække spammere. For det andet kan pingbacks og trackbacks gøre din hjemmeside langsommere. For det tredje er de langsomt men sikkert ved at afgå ved døden, fordi meget få WordPress-hjemmesider tillader dem. Jeg bruger dem derfor aldrig selv.
Luk eventuelt for kommentarer til gamle artikler.
Du kan mindske risikoen for spam ved at lukke for kommentarer til artikler, som fx er ældre end 14 dage. Det kan være en god løsning, hvis du skriver om emner, som kun er aktuelle i en meget kort periode. Ofte får en artikel de fleste kommentarer, når den er helt ny, men jeg ser også masser af eksempler på blogs, hvor der bliver ved med at dryppe gode kommentarer ind over en lang periode. Jeg vil derfor anbefale dig at prøve dig frem med denne indstilling.
Desuden bør du kræve, at kommentarskriveren skal udfylde navn og email. Det er også med til at nedbringe antallet af spammers.

Selv foretrækker jeg at anvende de indstillinger, som du ser på billedet herover. De betyder,at jeg altid skal godkende den første kommentar fra en person manuelt. Har vedkommende først fået godkendt en kommentar, kan hun skrive nye kommentarer uden, at de først skal godkendes.
Er der inkluderet et link i kommentaren, har jeg bestemt, at jeg skal godkende den manuelt uanset hvad – primært fordi spam er kendetegnet ved at indeholde links. Desuden sortlister jeg kommentarer, hvis de indeholder bestemte ord, som er typisk for spam. Det betyder, at kommentarerne bliver slettet af WordPress helt automatisk.
Her skal du selvfølgelig være lidt forsigtig og tænke dig om. Et godt råd er at holde øje med, hvad spammerne skriver i deres kommentarer og så tilføje nogle af deres ord til din sortliste.
Indstillinger for medier

Du skal også ændre lidt i indstillingerne for de billeder, som du lægger ind på din hjemmeside. Det gør du ved at gå ind i “Indstillinger” i menuen til venstre og vælge “Medier”.
Her skal du sørge for at fjerne hakket ud for “Organiser mine uploads i måneds- og årsbaserede mapper”. Det hjælper med at gøre adressen til dine billeder kortere og dermed mere søgemaskinevenlige.

Indstillinger for links

Som det sidste skal du ændre i indstillingerne for linkstrukturen på din hjemmeside. Det har nemlig også betydning for, hvor søgemaskinevenlig din hjemmeside er.
Gå ind i “Indstillinger” i menuen til venstre og vælg “Permanente links”.

Som standard er der sat en prik ud for “Klar”. Af hensyn til søgemaskinerne bør du flytte prikken ned til “Navn på indlæg”. Det betyder, at titlen på en side eller artikel bliver en del af adressen til lige præcis den side eller artikel. Det er ret vigtigt i forhold til søgemaskineoptimering. Desuden vil det være nemmere for folk at regne ud, hvad din side handler om, hvis de fx får tilsendt et link i en mail.
Nu har du ændret alle de basale indstillinger i WordPress, så du for alvor kan komme i gang med at lægge indhold ind på din nye hjemmeside.