Du skal holde styr på mange ting, når du skal bygge en god og driftsikker hjemmeside. Som en lille hjælp på vejen har jeg lavet en tjekliste, som giver dig overblik over, hvad du skal huske at gøre. Følg listen punkt for punkt og inden du ser dig om, er du i luften med din helt egen hjemmeside i WordPress.

Vælg et godt domænenavn
Vælg et godt domænenavn og køb det sammen med plads på et webhotel. Det kan du blandt andet gøre hos Simply (reklamelink). Er du vant til at arbejde med hjemmesider, vil jeg også anbefale dig at tage et kig på SiteGround (reklamelink). Begge disse webhoteller lever op til minimumskravene for at køre WordPress.
Bekræft dit domænenavn
Bekræft over for DK-Hostmaster, at du har købt dit nye domæne. Først når du har gjort det, har du sikret dig rettigheden til at bruge domænet. Du får helt automatisk en mail fra DK-Hostmaster med en vedhæftet pdf-fil, som forklarer dig, hvordan du gør.
Installer WordPress
Log dig ind i administrationspanelet på dit nye webhotel og installer WordPress. Langt de fleste webhoteller, som understøtter WordPress, giver dig mulighed for at installere WordPress med et enkelt klik. I den proces skal du finde på et navn til en database. Jeg vil kraftigt anbefale dig at kalde den noget andet end wp for at højne sikkerheden mod hackere. Hos nogle webhoteller er du dog nødt til at vente 24 timer, fra du har købt dit domæne, til du kan få adgang til at arbejde på det.
Opret en mailadresse på dit nye domæne
Det gør du via kontrolpanelet hos dit webhotel. Når du har en mailadresse, som ender på dit eget domænenavn, sender du et strategisk signal om, at du er professionel og seriøs. Behøver jeg understrege, at det er vigtigt, hvis du skal bygge en hjemmeside til dit firma? Du kan altid læse og sende dine mails gennem fx Gmail, selv om din mailadresse egentligt er tilknyttet dit eget domæne.
Log dig ind
Log dig ind på din nye WordPress-hjemmeside. Det gør du på www.ditdomæne.dk/wp-login.php. Opret en ny bruger, som du kalder for noget andet end “admin” eller navnet på dig selv eller dit domæne. Det er for nemt at gætte for hackere og udgør en betydelig sikkerhedsrisiko. Den nye bruger skal du give admin-rettigheder, og du skal selvfølgelig også vælge et stærkt kodeord. Har du allerede givet din admin-bruger et knapt så åbenlyst navn, da du installerede WordPress, kan du roligt springe dette trin over og gå videre til punkt 7.
Slet admin-brugeren
Log ud som admin-bruger og log ind som din nye bruger. Slet derefter admin-brugeren.
Gem din hjemmeside for søgemaskinerne mens du arbejder på den
Skjul din hjemmeside fra søgemaskinerne, mens du arbejder på den. Det gør du ved at gå ind i admin-panelet, vælge Indstillinger i menuen og derefter gå til Læsning. Nederst på denne side sætter du hak ud for “Fortæl søgemaskinerne at de ikke skal indeksere dette websted.” Husk at fjerne hakket igen, når du er klar til at få trafik på din hjemmeside!
Gem den også for nysgerrige blikke
Skjul din hjemmeside for nysgerrige besøgende, indtil du har nogenlunde styr på dit design, indhold og funktionalitet. Det kan du gøre med WP Maintenance Mode, som giver dig mulighed for at designe en pæn kommer-snart-side. Bag ved den side har du så mulighed for at arbejde med din “rigtige” hjemmeside.
Installer et WordPress-tema
Vælg og installer et design til din nye hjemmeside. I WordPress-jargon bliver et design kaldt for et tema eller theme, og du kan vælge mellem mange tusinde forskellige. Vil du have et gratis design, kan du kigge hos WordPress.org. Jeg vil foreslå dig at tage et kig på Make, hvis du er kreativ og god til at skabe et design fra bunden. Vil du hellere købe et tema, kan du finde mange forskellige hos fx ThemeForest (reklamelink) og Elegant Themes (reklamelink). Sørg for at vælge et såkaldt responsivt design. Det vil automatisk tilpasse sig skærmens størrelse, så din hjemmeside tager sig godt ud på både en stor computerskærm og en smartphone.
Beslut om adressen skal være med eller uden www
Beslut dig for, om adressen til din hjemmeside skal være med eller uden www, og brug den adresse konsekvent fremover, når du bygger links til din hjemmeside. Hvis du har ambitioner om, at din hjemmeside skal vokse sig virkelig virkelig stort, er der nogle tekniske fordele ved at bruge www, men ellers handler det først og fremmest om, du altid skal henvise til enten www.dinhjemmeside.dk eller dinhjemmeside.dk.
Ret de generelle indstillinger
Ret de generelle indstillinger under “Indstillinger”. Udfyld alle felterne. WordPress-adresse og webstedsadresse vil normalt være adressen til forsiden af din hjemmeside. Her skal du skrive adressen med eller uden www sådan, som du besluttede dig for under punkt 10. Husk også at indstille tidszonen korrekt. Det har især betydning, hvis du skriver blogindlæg, for mange temaer tilføjer automatisk dato og tidspunkt for publiceringen af et indlæg.
Lav en plan for indholdet
Inden du begynder at oprette undersider, bør du lave en plan for, hvordan indholdet skal struktureres. Det kalder man også for et sitemap. Hvad skal der stå på de forskellige sider, og hvordan skal de grupperes? Forsøg også at tage højde for, at du med tiden sikkert vil oprette flere undersider. En tommelfingerregel er, at en hovedmenu bør indeholde 5-7 punkter for at være overskuelig. En anden tommelfingerregel er, at der skal være maksimalt tre klik fra din forside til det dybeste lag af indhold.
Placer det vigtigste indhold øverst på en side
Lav også en prioritering af indholdet på hver enkelt side. Det er vigtigt, fordi responsive hjemmesider tilpasser sig skærmens størrelse, så noget indhold vil ryge ned i bunden, når man ser din hjemmeside på en smart phone. Dit vigtigste indhold skal du derfor huske at placere, så det altid bliver vist øverst uanset skærmens størrelse.
Opret sider
Opret de sider, som du skal bruge. Det gør du under menupunktet “Sider”, hvor du vælger “Tilføj ny”.
Opret kategorier
Vil du have en blog på din hjemmeside, bør du også tænke over, hvad de forskellige kategorier skal hedde. Lav 5 overordnede kategorier, som dækker alt, hvad du planlægger at skrive om på din blog. Vil du skrive om alt mellem himmel og jord, vil kategorierne blive meget generelle, men folk kan ikke overskue flere kategorier ad gangen.
Giv standard-kategorien et nyt navn
Omdøb standard-kategorien til noget mere sigende end “ikke kategoriseret”. Det gør du ved at klikke på “Indlæg” i menuen ude til venstre og vælge punktet “Kategorier”. Her kan du se dine kategorier. “Ikke kategoriseret” er den kategori, som dit blogindlæg vil ryge ind under, hvis du glemmer at vælge en kategori, inden du udgiver dit indlæg. Tro mig, du vil komme til at glemme det en gang i mellem. Derfor bør du omdøbe den til et overordnet emne, som beskriver alt det, din blog handler om – og husk, at standard-kategorien er en af de 5 overordnede kategorier, som jeg vil anbefale dig at begrænse dig til.
Beslut om folk skal have mulighed for at kommentere
Tag stilling til, om dine læsere skal have mulighed for at skrive kommentarer til dine sider og blogindlæg.
Aktivér eventuelt kommentarer på sider
Vil du gerne have kommentarer til dine sider, skal du ind og aktivere muligheden på hver enkelt side. Det kan du gøre ved at gå ind i menupunktet “Sider” og vælge “Alle sider”. Hold musen hen over navnet på en af dine sider, så der dukker nogle links op lige under. Klik på “Lynrediger”, så der dukker nogle forskellige indstillinger op. Sæt hak ud for “Tillad kommentarer”. Husk at klikke på knappen “Opdater” helt ude til højre!
Deaktivér eventuelt kommentarer på blogindlæg
Vil du gerne have kommentarer til dine blogindlæg, behøver du som udgangspunkt ikke at gøre noget. Din blog er automatisk sat op til, at folk kan kommentere. Jeg vil dog anbefale dig at gå ind i “Indstillinger” og derefter “Diskussion” for at tilpasse indstillingerne til dit behov. Din blog vil hurtigt blive opdaget af spammere, så er en god idé at foretage en manuel bedømmelse af kommentarerne, inden de bliver offentliggjort på din blog. Jeg vil også anbefale dig at installere plugin’et Akismet, som beskytter din blog mod spam.
Vælg en forside
Vælg om din forside skal være en statisk side, eller om den skal vise dine nyeste blogindlæg. WordPress blev oprindeligt udviklet som system til blogs, så derfor skal du gå ind i “Indstillinger” og derefter “Læsning” og vælge, hvilke siden der skal være din forside (når du har oprettet de undersider, som du nåede frem til under punkt 12), og hvilken side der skal vise dine blogindlæg.
Vis kun resumé af blogartikler
For at undgå såkaldt duplicate content, som er et problem i forhold til søgemaskineoptimering og din placering i Google, skal du sikre dig, at blogsiden kun viser et resumé af dine indlæg. Det gør du ved at gå ind i “Indstillinger”, vælge “Læsning” og derefter sætte hak ud for “Resume”.
Vælg en struktur for links
Omdøb adresserne til hver enkelt blogindlæg på dit domæne. Det gør du inde under “Indstillinger”, hvor du skal vælge punktet “Permanente links”. Jeg vil anbefale, at du vælger “Egen struktur” og tilføjer “/%category%/%postname%/” (uden anførselstegnene) i det tomme felt. Det betyder, at adresserne til dine blogindlæg vil indeholde titlen på dit indlæg og den kategori, som du har valgt til dit indlæg. Det gør adresserne pænere og mere brugervenlige, fordi folk nemmere kan regne indholdet i din artikel ud, og vigtigst af alt har det en stor betydning i forhold til søgemaskineoptimering.
Overvej mikrodata
Overvej at tilføje mikrodata. Du kan læse meget mere om, hvad det er, og hvordan du gør hos Schema.org, for her begynder det at blive lidt teknisk. Kort fortalt kan mikrodata hjælpe dig med at blive mere synlig i en søgemaskine og dermed tiltrække flere besøgende. Hvis du fx søger efter en opskrift på lasagne, vil du blive præsenteret for nogle links, som også har et billede af lasagne. Det har de, fordi der er sat mikrodata ind i hjemmesidens kode.
Lav et child theme
Overvej også, om du kommer til at ændre i selve koden til dit tema. Det er lidt teknisk, og for mange vil det slet ikke være nødvendigt. Men hvis du begynder at ændre i koden (det gør du i “Editor” under “Udseende”), så vil du miste alle dine ændringer, når du opdaterer til næste version af dit tema. Der kommer jævnligt opdateringer til dit tema, og af hensyn til sikkerheden bør du altid opdatere, så derfor er det en dum idé at rette direkte i koden. I stedet skal du lidt simpelt forklaret lave en kopi af dit tema og aktivere denne kopi. Kopien er det, som man kalder for et child theme, og her kan du skrive ændringer ind, som bliver bibeholdt, når du opdatere til nyeste version af dit tema. Du kan finde en vejledning til child themes hos WordPress.org.
Lav en søgeordsanalyse
Indholdet på din hjemmeside er hamrende vigtigt, fordi det hjælper dig med at blive fundet i en søgemaskine som Google. Du bør derfor bestræbe dig på at bruge de samme ord, som din målgruppe gør. Læg derfor mærke til, hvad de kalder de forskellige produkter og ydelser, som din hjemmeside omhandler. Du kan også lave en søgeordsanalyse. Det tager lidt tid, men er en god investering.
Skriv direkte til dine læsere
Når du skriver tekster til din hjemmeside, skal du gøre læseren til din hovedperson. Præsenterer du fx din virksomhed på din hjemmeside, vil læseren vide, hvordan hun kan få løst sit problem. Et godt trick er derfor at indlede en tekst med en beskrivelse af kundens dilemma – som fx “Aner du ikke, hvor du skal starte, hvis du skal bygge din egen hjemmeside?” – for at skabe sympati. I tekstens præsentation af din løsning skal ordet “du” optræde væsentligt oftere i teksten end “jeg”, for kunden er først og fremmest interesseret i sig selv og sine problemer og dernæst i, hvordan du kan hjælpe.
Lav call to actions
Giv hver side på din hjemmeside et klart defineret mål. Det kalder man også for call to action. I praksis går det ud på, at du opfordrer din læser til at foretage en handling. Det kan fx være at skrive en kommentar til dit blogindlæg eller tilmelde sig dit nyhedsbrev.
Gør dine tekster nemme at læse
Gør dine tekster nemme og overskuelige at læse. Det gør du ved at lave lister, bruge mange overskrifter og luft mellem dine afsnit. Det er blot nogle af de mange tricks til at gøre tekster mere læsevenlige.
Læs korrektur
Læs korrektur! Ja, det er kedeligt, men vigtigt! Selv den bedste skribent kan komme til at ramme forkert på tastaturet, men det sender desværre et signal til din læser om, at du har haft lidt for travlt med at få dit budskab ud over rampen.
Gør dine kontaktoplysninger synlige
Sørg for at dine kontaktoplysninger er nemme at finde. Det er især vigtigt for virksomheder. Du kan fx placere dem i bunden af hver side på din hjemmeside. Det kan du gøre ved hjælp af en widget. I mange WordPress-temaer finder du widgets under “Udseende” i menuen helt ude til venstre.
Fortæl om dig selv
Skriv en god om-side, hvor du præsenterer dig selv og din blog eller virksomhed. Det er især en vigtig side, hvis du driver en virksomhed, fordi den er med til at skabe tillid til dig. Det er her, du kan fortælle om din baggrund, dine kompetencer og hvordan og hvorfor du gerne vil hjælpe dine kunder. Kort sat er om-siden med til at sætte ansigt på dig, så husk også et godt professionelt billede af dig selv.
Lad andre fortælle hvad du kan
Sælger du en vare eller ydelse, bør du få nogle referencer og placer dem på iøjnefaldende steder på din hjemmeside. Det bedste er at bede nogle af dine kunder om at skrive et par linjer, hvor de ganske kort fortæller om deres erfaring og udbytte af at samarbejde med dig. Referencer er nemlig også med til at skabe tillid, for de viser, at du kan dit kram.
Husk handelsbetingelser
Driver du en webshop, SKAL du have en side med tydelige handelsbetingelser. Det er faktisk et lovkrav til webshops. Du kan finde flere forskellige standardskabeloner på nettet, som du kan lade dig inspirere af, når du skal skrive handelsbetingelserne til din egen webshop.
Brug billeder
Brug billeder på din hjemmeside. Vi er hurtigere til at afkode et billede end en tekst, og et billedligt budskab er nemmere at huske end tekst. Er du på et stramt budget, kan du købe professionelle billeder hos forskellige stock photo arkiver som fx Dreamstime (reklamelink). Alternativt kan du også finde gode billeder på min liste med 75 hjemmesider med gratis billeder. Mangler du et godt og gratis billedbehandlingsprogram, kan jeg anbefale Pixlr og Canva.
Udgiv et nyhedsbrev
Udgiv et nyhedsbrev på mail. Det er et effektivt og direkte værktøj til at kommunikere med dine potentielle kunder – mere effektivt end Facebook, fordi det lander i indbakken hos hver eneste af dine abonnenter. Et opslag på din Facebook-side bliver til sammenligning kun set af cirka en tredjedel af dine følgere. MailChimp er et godt, gratis og populært system til at udsende nyhedsbreve. Måske føler du dig ikke klar endnu til at udsende et nyhedsbrev med regelmæssige mellemrum, men derfor kan du godt begynde at indsamle mailadresser så tidligt som muligt.
Skriv artikler
Hav en blog på din hjemmeside (og husk at placere den på dit eget domæne) og skriv artikler med jævne mellemrum. Jo mere tekst der er på din hjemmeside, jo større er sandsynligheden for, at den bliver fundet i Google. Samtidig kan du bruge bloggen til at dele ud af din viden for at vise, hvad du kan og på den måde vinde tillid hos dine læsere, så de ender med at blive kunder hos dig.
Få et professionelt logo
Få designet et logo til din hjemmeside. Et godt logo afspejler din virksomhed og øger genkendeligheden. Tænk blot på McDonalds. Er du på et stramt budget, kan du prøve at finde et logo hos Graphic River (reklamelink).
Tilføj nyttige funktioner
Du kan tilføje mange forskellige funktioner til din WordPress-hjemmeside ved at installere såkaldte plug-ins. Det kan være fristende at installere en hel masse forskellige, men du skal huske på, at jo flere du installerer, jo langsommere bliver din hjemmeside. Ingen gider langsomme hjemmesider, så lav eventuelt en prioriteret liste over, hvad du gerne vil have på din hjemmeside.
Her er mit bud på nyttige plug-ins, som jeg selv bruger på stort set alle mine hjemmesider:
Google Maps
Google Maps kan være god at have på din kontakt-side, hvis du driver en virksomhed. Så kan dine kunder fx nemt se, om du har kontor i deres lokalområde. Er du lidt fiks til at rode med kode, behøver du ikke installere et plug-in for at få vist et kort på din hjemmeside.
BackupBuddy
Backup er sindsygt vigtigt. Det er så surt at have lagt en masse kræfter i en hjemmeside for så at miste det hele ved et servernedbrud eller et hackerangreb. Hos nogle webhoteller kan du lave en opsætning, så de automatisk gemmer en kopi af din hjemmeside på dit webhotel. Jeg vil dog også anbefale dig at tage en backup, som du gemmer et helt andet sted, så du er på den sikre side, hvis nu det går helt galt med dit webhotel. Jeg bruger selv BackupBuddy. Det koster lidt penge, men det er ingenting mod den tid, som jeg har brugt på min hjemmeside.
WP Fastest Cache
Et caching plug-in gør din hjemmeside hurtigere. W3 Total Cache og WP Super Cache er blandt de bedste, men kan være lidt svære at sætte godt op. Derfor kan WP Fastest Cache være et godt alternativ, for det er virkelig super simpelt at arbejde med.
Google Analytics
Google Analytics kan du bruge til at holde øje med dine læseres adfærd på din hjemmeside. Du kommer i gang med at indsamle data ved at oprette en konto hos Google Analytics og sætte en stump kode ind på din hjemmeside. Det kan du gøre hurtigt og nemt med det plug-in, der hedder Google Analytics by MonsterInsights.
Yoast SEO
Yoast SEO er et populært plug-in til at arbejde med onpage søgemaskineoptimering. Det hjælper dig kort sagt med at holde styr på, hvor godt teksten på din hjemmeside er optimeret til søgemaskinerne.
Akismet
Akismet beskytter din blog mod kommentarer fra spammere, som jeg også var inde på i punkt 19. Akismet er automatisk installeret på din WordPress-hjemmeside, men du skal selv aktivere det. Når du kommer i gang med din blog, vil du blive overvældet af mængden af kommentarer. Langt de fleste vil være spam, og det tager tid at luge ud i dem, så det er en god hjælp at lade Akismet filtrere de værste fra.
Jetpack
Beskyt din blog mod hackere ved at installere Jetpack og aktivere den funktion, der hedder Protect. Så forhindrer du, at hackere kan afprøve forskellige brugernavne og kodeord på din hjemmeside i en uendelighed. Det er en udbredt metode til at forsøge at hacke WordPress-hjemmesider og en meget vigtig grund til, at dit brugernavn skal være svært at gætte sig til jævnfør punkt 5 på denne liste.
Ultimate Social
Gør det nemt for dine læsere at dele dine artikler på de sociale medier. Det er en god måde at nå ud til endnu flere læsere. Der er lavet mange forskellige plug-ins, som tilføjer flotte knapper til din hjemmeside. Tag fx et kig på Easy Social Share Buttons for WordPress (reklamelink).
Test hvor hurtig din hjemmeside er
Test hastigheden på din hjemmeside. Jo hurtigere den er, jo bedre oplevelse vil dine læsere få – og Google vil vise din hjemmeside højere oppe i søgeresultaterne. Du kan teste din hjemmeside hos fx Pingdom Tools.
Test hvor godt din hjemmeside er optimeret til Google
Test hvor godt din hjemmeside er optimeret med Google PageSpeed Insights. Her kan du se forskellige resultater for din hjemmeside alt afhængig af, om folk besøger den på en computer eller en smartphone. Bare pas på med at hænge dig alt for meget i de forskellige tal. Selve brugeroplevelsen er lige så vigtig, og den kan sagtens være god, selv om din hjemmeside kun scorer 70/100.
Test din hjemmeside i forskellige browsere
Test hvordan din hjemmeside ser ud i forskellige browsere. Den vil se lidt forskellig ud alt afhængig af, om du ser den i Chrome, Firefox eller en helt tredje browser. Der findes mange forskellige gratis værktøjer til det formål. Prøv fx Browsershots.
Test om synshandicappede kan læse teksten på din hjemmeside
Test om der er kontrast nok på din hjemmeside, så den også er nem at læse for folk med et synshandicap. For meget kontrast som fx sort tekst på en helt hvid baggrund er heller ikke rart. Her kan du i stedet bruge en mørkegrå tekst på en hvid baggrund, eller en sort tekst på en cremefarvet baggrund. Du kan teste kontrasten med Colour Contrast Analyser.
Få feedback fra dine venner
Bed et par venner om at give feedback på din nye hjemmeside. Gerne nogle, som matcher din målgruppe, for der er fx forskel på, hvilke farver mænd og kvinder bedst kan lide. Du kan eventuelt lave et par små opgaver, hvor de skal finde forskellige oplysninger på din hjemmeside, så du kan få et indtryk af, om de er placeret hensigtsmæssigt. Mens de løser opgaverne, skal de fortælle højt, hvad de tænker, og du skal betragte dem uden at blande dig. Det er det, man kalder for en tænke-højt-test, som er en anerkendt metode til at teste brugervenligheden på en hjemmeside.
Mål effekten af din indsats
Det er vigtigt at ligge højt i Google, hvis du bruger din hjemmeside til at sælge et produkt eller en ydelse. Med Morningscore (reklamelink) er det nemt at holde øje med din hjemmesides placering på søgeord, som du gerne vil findes på. Du kan følge din placering over tid, så du kan fx se, hvilken effekt det har haft, hvis du laver ændringer på din hjemmeside.
Google Webmaster Tools
Google Search Central giver dig blandt andet mulighed for at se, hvor godt din hjemmeside er placeret på de ord, som folk har søgt på, og som også står på din hjemmeside. Det kan du fx bruge som inspiration til, hvilke søgeord du skal prioritere i dit videre arbejde.
Google Analytics
Google Analytics er god til at måle, hvordan folk bevæger sig rundt på din hjemmeside. Du kan fx se, hvor længe de bliver på hver enkelt af dine sider, hvor mange sider de i gennemsnit besøger og hvilken browser de anvender.
Opret en profil på Google My Business
Opret en profil på Google My Business, hvis du gerne vil have din virksomhed vist på Google Maps. Det vil gøre dig mere synlig i lokale søgninger, hvor folk bruger et bynavn som søgeord. Det kunne fx være, at de søger på “café slagelse”, når de står midt i Slagelse. Øverst i søgeresultatet vil der så være et kort over Slagelse, hvor en masse caféer er plottet ind. Det er de caféer, som har oprettet sig på Google My Business.
Få nogle links til din hjemmeside
Google opfatter et link som en anbefaling, så hvis du får mange links af god kvalitet, vil du lige så stille krybe højere op i Googles søgeresultater. Hvis nogle af dine venner eller forretningspartnere har en hjemmeside, kan du starte med at bede dem om at linke til dig.
Gør din hjemmeside synlig igen
HUSK at gøre din hjemmeside synlig for søgemaskinerne igen, hvis du skjulte den som beskrevet i punkt 7! Du skal selvfølgelig også deaktivere WP Maintenance Mode, hvis du valgte at installere og aktivere det.
Arbejdet med en hjemmeside slutter aldrig
Troede du, at vi nu var ved vejs ende? Så må jeg desværre skuffe dig. Arbejdet med en hjemmeside slutter aldrig, for nettet er et meget dynamisk medie. Her sker hele tiden noget nyt, og det får os til at ændre adfærd. I dag er man fx pisket til at have en hjemmeside, som er mobilvenlig. Det var man ikke for et par år siden.
Betragt din hjemmeside som motoren i hele din online tilstedeværelse og husk at holde den ved lige. Præcis som når du sender din bil til service. Log ind med jævne mellemrum og tjek, at alt er som det skal være. Husk at installere opdateringer, når de bliver udgivet. Tag en backup. Og skriv skriv skriv til din blog, så du kan tiltrække en masse dejlige læsere og kunder.