Det første skridt på vejen til din helt egen hjemmeside er at købe et domæne og plads på et webhotel. Domænet er adressen til din hjemmeside, og for danske hjemmesider ender det normalt på .dk.

Først skal du finde på et godt domænenavn til din hjemmeside og sikre dig, at det rent faktisk er ledigt. Er det ikke ledigt, kan du skrive dig op på venteliste hos dk-hostmaster.dk, men det hjælper dig jo ikke så meget, hvis du gerne vil i gang med at lave din hjemmeside her og nu.

1Find et ledigt domæne

Er domænet ikke ledigt, vil der stå “optaget” ud for det.

UnoEuro har et godt værktøj til at tjekke, om et domæne er ledigt – også hvis du er på jagt efter et domæne, som ender på noget andet end .dk.

Du skal bare gå ind på UnoEuros hjemmeside og taste den adresse, som du gerne vil have til din nye hjemmeside. Du behøver ikke skrive en endelse som fx .dk eller .com. Klik derefter på “søg” for at se, om dit ønskede domæne er ledigt. Hvis det er ledigt, vil der være en gul bestil-knap ud for navnet.

Er domænet ikke ledigt, vil der stå “optaget” ud for det.

2Alternative domæner

Vælg så vidt muligt et dk-domæne

 

Normalt vil jeg anbefale dig at vælge et .dk-domæne, så hvis dit ønskede navn er optaget, må du til at tænke kreativt. I værste fald kan du vælge et domæne, som slutter på noget andet end .dk. I Sverige er .nu fx et populært alternativ, og i England vinder .cc frem.

Skal du fx lave en hjemmeside til et rockband, kunne en endelse som .rock være en mulighed. For at se, om det eller andre mere usædvanlige domæneendelser er ledige, skal du klikke på krydset ud for “Populære”.

 

Klik på krydset for at søge efter alle typer af domæne-endelser
Klik på det lille kryds ud for “populære” for at søge efter alle typer af domæne-endelser

 

Når du har gjort det, får du vist en liste med mange forskellige endelser til domænenavne. Vælger du at søge på alle mulighederne på én gang, tager det lidt tid, inden du får vist en færdig liste.

 

Du kan vælge mellem mange forskellige endelser
Du kan vælge mellem mange forskellige endelser

3Køb domæne og webhotel sammen

Du har også brug for et webhotel til din nye hjemmeside

Når du har fundet et domænenavn, som du gerne vil købe, klikker du på “Bestil”.

Du bliver nu sendt videre til en side, hvor du skal beslutte, om du bare vil købe domænet, eller om du også vil købe et webhotel sammen med dit domæne.

Hvis du vil i gang med at lave din hjemmeside, skal du købe både et domæne og et webhotel. Domænet er kun adressen til din hjemmeside, mens webhotellet leverer den plads på Internettet, som du skal bruge til din hjemmeside.

Rent praktisk er det nemmest at købe dit domæne og webhotel samtidig. Du kan godt starte med at købe et domænenavn for at sikre dig retten til det og så købe et webhotel senere, når du er klar til at lave en hjemmeside på dit domæne.

4Det billigste webhotel er fint at starte med

Bestilling af domæne og webhotel hos UnoEuro

Når du klikker på “Bestil webhotel” hos UnoEuro, har de allerede valgt deres billigste webhotel til dig. Her får du 5GB plads, og det er rigeligt til at starte med. Løber du tør for plads, kan du altid købe mere på et senere tidspunkt.

Du vil så blive dirigeret gennem et helt almindeligt køb, som du sikkert kender det fra mange webshops.

Undervejs skal du tage stilling til, om du har brug for et webhotel med PHP eller ASP. UnoEuro har på forhånd valgt PHP til dig, og her skal du bare lade prikken være ud for PHP.

Det er ret vigtigt, hvis du vil bruge WordPress til din hjemmeside – og det går jeg ud fra, at du vil, da den her hjemmeside jo handler om WordPress.

Om du udfylder feltet med ønsket adgangskode eller ej er lidt en smagssag, så det vil jeg lade være helt op til dig selv.

Hvorvidt du skal sige ja tak til automatisk fornyelse afhænger af dine planer med din nye hjemmeside. Hvis du fjerner hakket, får du en mail med en påmindelse om at betale, når det er tid til at forny dit webhotel. Så undgår du at glemme alt om dit webhotel og betale år efter år, hvis du i sidste ende ikke kommer i gang med din hjemmeside alligevel.

5Hold øje med din mail!

Hold øje med mails fra DK-hostmaster og UnoEuro

Når du har købt og betalt dit domæne og webhotel, får du en stribe mails. Her er det vigtigt, at du holder øje med mail’en fra DK-hostmaster og læser den. De plejer at sende den ret hurtigt efter, at du har købt et domæne

Det er nemlig DK-hostmaster, som administrerer alle dk-domænerne. Inden du kan gå i gang med at bruge dit dk-domæne, skal du ind og aktivere det på DK-hostmasters hjemmeside. Det er VIGTIGT, at du gør det, hvis du vil hurtigt i gang med at lave din hjemmeside.

Du har omkring 11 måneder til at få det gjort, men gør det nu bare med det samme, selv om du måske ikke skal bruge dit domæne her og nu. Ellers glemmer du bare alt om det, og så har du pludselig mistet dit superfede domænenavn.

Mail’en, som du skal holde øje med, hedder “Bekræft registreringen af domænenavnet”. Åbn den vedhæftede PDF-fil. Her står det brugernavn og den adgangskode, som du skal bruge til at logge dig ind på DK-hostmasters selvbetjening, hvor du skal aktivere dit domæne.

Du skal aktivere dit domæne hos DK-hostmaster
Du skal huske at aktivere dit domæne hos DK-hostmaster

Vælg punktet “Domænenavne” i menuen. Her får du en oversigt over de domænenavne, som du har registreret – det vil kun være et enkelt, hvis det er første gang, du har købt et domæne.

Log ind og aktiver dit domænenavn hos DK-hostmaster
Log ind og aktiver dit domænenavn hos DK-hostmaster

Ude til venstre under “Administrer” kan du aktivere dit domænenavn. Når du har gjort det, ejer du domænet lige så længe du betaler for det. Du vil en gang om året få en regning fra DK-hostmaster, som du også kan betale inde på deres selvbetjening.

Herefter er du klar til at logge ind på dit webhotel og installere WordPress.