I WordPress-jargon bliver et design kaldt for et tema eller på engelsk et theme, og dem er der udviklet ganske mange af. En af fordelene ved WordPress er, at der er rigtig mange gratis WordPress-temaer at vælge mellem.

Du kan frit vælge mellem mere end 4000 gratis WordPress-themes

Men inden vi kigger på, hvordan du installerer et WordPress-tema, vil jeg lige slå et slag for sikkerheden. Så længe du er ny ud i alt det her med at bygge en hjemmeside, vil jeg anbefale dig kun at installere gratis WordPress-temaer inde fra kontrolpanelet på din hjemmeside. Det er temaer, som bliver gennemset og godkendt, inden de ligger frit tilgængeligt til at downloade.

Dermed kan du være sikker på, at temaerne er kodet efter forskrifterne og ikke mindst, at de ikke indeholder ondsindet kode, som fx sender spam ud.

I øjeblikket kan du vælge mellem mere end 4000 gratis WordPress-temaer, som du kan
installere med ganske få klik. Du kan selvfølgelig også godt downloade et tema fra et andet sted på nettet, hvis det er fra en kilde, som du har tillid til. Mange anerkendte udviklere som fx WooCommerce udvikler også gratis WordPress-temaer for at promovere deres premium WordPress-temaer, som koster penge.

Falder du over et flot gratis WordPress-tema hos en udvikler, kan du også prøve at se, om de har uploadet det til WordPress’ arkiv – det har de i mange tilfælde – og så er det nemt for dig at installere det ad den vej.

Din WordPress-installation er født med et standard-tema

Når du installerer WordPress på et nyt domæne, vil du opdage, at det kommer sammen med et standard-tema, så du faktisk kan gå i gang med at skrive indhold lige med det samme. Siden 2010 bliver der hvert år udviklet et nyt standard-tema, som demonstrerer WordPress’ bedste egenskaber.

Navnet på standard-temaet starter med Twenty, så temaet fra 2010 hedder TwentyTen, temaet fra 2011 hedder TwentyEleven og så videre.

 

Sådan installerer du et nyt WordPress-tema

Vil du gerne have et andet WordPress-tema end standard-temaet, skal du gøre følgende:

 

1Log ind i kontrolpanelet på din WordPress-hjemmeside

Log ind på din hjemmeside

Det gør du på adressen http://www.dinhjemmeside.dk/wp-login.php – du skal bare udskifte dinhjemmeside.dk med navnet på dit eget domæne.

 

2Find sektionen med temaer

Vælg “Udseende” og derefter “Temaer” i menuen ude til venstre

I menuen ude til venstre skal du først klikke på “Udseende”. En ny undermenu kommer frem, og her skal du vælge “Temaer”.

 

3Klik på Tilføj nyt

Klik på “Tilføj nyt” for at installere et WordPress theme

Øverst i billedet finder du en knap med teksten “Tilføj nyt”. Når du klikker på den, får du en oversigt over temaer, som du kan installere fra WordPress’ eget arkiv med gratis temaer.

 

4Vælg et tema i oversigten

Gratis temaer i WordPress’ eget arkiv

Nu er du inde på en oversigt med alle de gratis temaer, som ligger i WordPress’ eget arkiv. Her kan du bladre lidt rundt i de forskellige kategorier, hvis du vil se de forskellige designs. Du kan også bruge søgefeltet, hvis du har navnet på et bestemt tema, som du gerne vil finde. Eller du kan bruge funktionsfiltret, hvis du har nogle bestemte krav til dit nye design. Det kan fx være, at du gerne vil have et tema, hvor du kan skrive teksten i tre kolonner.

 

5Hold musen hen over et tema

Forhåndsvisning af et WordPress-tema

Inden du installerer et nyt WordPress-tema, kan det være meget rart lige at se nærmere på, hvordan det egentligt er designet, og hvad det indeholder af funktioner. Du kan se et tema på forhånd ved lige at holde musen hen over det. Så dukker der to knapper op, en med teksten “Installer” og en anden med teksten “Forhåndsvis”.

 

6Forhåndsvisning af temaet

Klik på “Forhåndsvis” for at se lidt nærmere på et WordPress-tema, inden du installerer det

Tryk på “Forhåndsvis”, og du kan se temaet i fuld størrelse. Du får selvfølgelig det bedste indtryk, hvis udvikleren har taget sig tid til at lægge noget indhold ind i form af billeder og tekst. Det sker desværre tit, at det mangler, så man er nødt til at installere temaet, inden man kan finde ud af, om det nu også lever op til forventningerne.

 

7Klik på Installer

Installation af et WordPress-tema er nu i gang

Når du har fundet et WordPress-tema, som du synes godt om, skal du bare trykke på den blå knap med teksten “Installer”. Det kan du gøre i forhåndsvisningen. Eller du kan gøre det i oversigten over alle WordPress-temaerne ved at holde musen hen over et tema, så der dukker nogle nye knapper op.

 

8Aktivér dit nye WordPress-tema

Husk at aktivere dit nye WordPress-tema

Når dit nye WordPress-tema er installeret, ændrer teksten på knappen sig, så der nu står “Aktiver”. Tryk på den for at aktivere temaet, så din hjemmeside får et nyt design.

Du kan også aktivere temaet ved at gå ind i Udseende > Temaer. Her kan du se alle de temaer, som du har installeret. Hold musen hen over et af dem, som ikke er aktiveret, og der kommer en knap, som hedder “Aktiver”.

Samme sted kan du også vælge at få en live forhåndsvisning af, hvordan din hjemmeside vil tage sig ud med det nye tema. Her kan du se, hvordan temaet vil se ud med de tekster og billeder, som du allerede har lagt ind på din hjemmeside.

 

9Husk at slette de temaer som du ikke bruger

Slet inaktive WordPress-temaer

Du kan installere lige så mange temaer, som du har lyst til. Måske får du installeret nogle stykker, inden du finder et, som du er helt tilfreds med. Du kan kun have et aktivt tema, og det er en rigtig god idé at slette alle de andre, som ikke er aktive. De ligger blot og fylder og kan i værste fald udgøre en sikkerhedsrisiko, hvis udvikleren ikke længere opdaterer temaet i takt med, at man opdager nye sikkerhedshuller i WordPress.

Du behøver dog ikke at slette standardtemaerne som fx TwentySixteen. De bliver altid holdt opdateret af teamet bag WordPress.

Du sletter et inaktivt tema ved at gå ind i Udseende > Temaer. Klik på det tema, som du gerne vil slette. Et pop-up vindue åbner sig, og her skal du kigge i nederste højre hjørne efter et lille ubetydeligt link, hvor der står “Slet”.

Bare rolig, du kan ikke komme til at slette det WordPress-tema, som er aktivt på din hjemmeside. Slet-knappen dukker kun op på de temaer, som du ikke bruger.

 

10Hold dit tema opdateret

Husk altid at holde WordPress, dit tema og dine plugins opdateret

Når der kommer opdateringer til dit tema, bør du altid sørge for at få det opdateret hurtigst muligt. Det er et spørgsmål om sikkerhed. Når WordPress, dit tema og dine plugins er opdateret til nyeste version, minimerer du muligheden for, at hackere kan angribe din hjemmeside.

Skal en af delene opdateres, dukker der et punkt op i menuen, som hedder “Opdateringer”. Det er markeret med en kontrastfarve, så du kan ikke undgå at få øje på det.

 

11Sådan opdaterer du et WordPress-tema

Sæt hak ud for det tema, der skal opdateres, og klik på “Opdater tema”

Det er lige så nemt at opdatere et WordPress-tema, som det er at installere det. Du skal bare klikke på “Opdateringer” i menuen ude til venstre. Så kommer du ind på en side, hvor du kan se de plugins og temaer, som du skal opdatere.

Sæt et hak ud for det tema, som skal opdateres, og klik på “Opdater temaer”. Det tager normalt kun et par minutter at opdatere. Mens du opdaterer, vil din hjemmeside ikke være tilgængelig for andre, så får du meget trafik, eller har du gjort reklame for din hjemmeside, skal du lige tænke over, hvornår du gør det – men ellers er det ganske nemt

 

Nu ved du, hvordan man installerer et WordPress-tema. Er du i tvivl om, hvilket tema du skal vælge, kan jeg anbefale Make, som er udviklet af The Theme Foundry.