Det behøver absolut ikke at koste særlig meget at have en hjemmeside. Har du gå-på-mod og er vant til at arbejde med en computer, kan du endda sagtens lave din egen hjemmeside ganske billigt. Der er nogle enkelte udgifter, som du ikke kan undgå hvis du vil have din egen hjemmeside (hvilket jeg til enhver tid vil anbefale dig, hvis du driver virksomhed). Når de først er betalt, kan du komme ganske langt for ingen penge, hvis du har mod på selv at lave din egen hjemmeside.
Der er to udgifter, som du ikke kan komme uden om. Det er det årlige gebyr for at have et domæne og den årlige udgift til et webhotel. Kigger du dig lidt for og vælger et godt men billigt webhotel, kan du komme i luften med din første hjemmeside for omkring 200 kr. det første år.
Hvad koster et domænenavn?
Prisen for et domænenavn vil afhænge af, hvor du køber det – eller rettere lejer det, for du kan faktisk ikke købe et domænenavn. I stedet betaler du for brugsretten. Du kan vælge at betale for et enkelt år ad gangen eller for op til 10 år ad gangen. Du får ikke rabat ved at betale for flere år på én gang, men til gengæld risikerer du ikke at miste brugsretten til dit domænenavn, hvis du glemmer at forny det.
DK-Hostmaster administrerer de danske domænenavne. Det vil sige de domænenavne, som ender på .dk. Hos DK-Hostmaster koster et domænenavn 60 kr. inklusiv moms pr. år, men du kan ikke handle direkte med dem. I stedet skal du finde en forhandler.
Du kan registrere et domænenavn hos stort set alle de firmaer, som sælger webhosting. Det er fx Simply, Hostinger og Nordicway. Det billigste sted at købe et domænenavn er hos WebHosting, som har en fast lav pris på 70 kr.
Af og til har de forskellige hosting-udbydere tilbud på domænenavne, så du kan købe dem til en billigere pris. Derfor kan det godt betale sig lige at surfe rundt blandt nogle af de største webhoteller, hvis din hjemmeside skal koste så lidt som overhovedet muligt.
Hvad koster et webhotel?
Prisen for et webhotel varierer ganske meget. De billigste webhoteller koster omkring 120 kr. pr. år. E-studio, Nordicway, Hostinger og Simply hører til blandt de billigste webhoteller det første år, hvor du er kunde.
En ting er prisen for et webhotel. Noget andet er, hvad du får for dine penge. Er du nybegynder ud i alt det her med at bygge din egen hjemmeside, skal du måske overveje at vælge en brugervenlig løsning med god support. Flere webhosts tilbyder fx ikke telefonsupport til de billigste webhoteller. Til gengæld er de ofte lynhurtige til at svare, når du har oprettet en sag.
Der kan også være stor forskel på, hvor meget plads du får på et webhotel. De billigste webhoteller tilbyder måske kun 2GB plads, hvilket kan være rigeligt til en helt basic hjemmeside. Du kan selvfølgelig altid opgradere til mere plads mod at betale en højere pris, men det kan være en god idé lige at tjekke priserne på forhånd, hvis du har en forventning om, at din hjemmeside får vokseværk.
Vær også opmærksom på om der følger et gratis SSL-certifikat med, inden du køber webhosting. Det er efterhånden standard, men tjek det alligevel bare for en sikkerheds skyld.
Hvor billigt er webhotellet efter det første år?
Ofte er et webhotel billigt det første år, men derefter stiger prisen. Regner du med at have din hjemmeside i mange år fremover kan det derfor også være en god idé at se på, hvad et webhotel koster de efterfølgende år. Det kan godt stige til mere end det dobbelte. Faktisk har jeg set eksempler på, at det stiger til det 4-dobbelte. Alligevel er prisen stadig ret billig i forhold til, at din hjemmeside kan være et effektivt værktøj til at markedsføre din virksomhed.
Du kan selvfølgelig altid flytte din hjemmeside til et andet webhotel, hvis du af den ene eller anden grund bliver utilfreds med det webhotel, hvor du er kunde. Det behøver ikke at tage lang tid at flytte webhotel, men for mange kan det virke ganske uoverskueligt og bøvlet, så man har tendens til at blive hængende, med mindre det står virkelig skidt til.
Derfor kan det være en god idé at se lidt ud i fremtiden, når du regner på, hvad det koster at have en hjemmeside hos de forskellige webhoteller.