Hos mange webhoteller kan du installere WordPress med ganske få klik, så det er ret nemt at komme i gang.

Har du lige hørt om WordPress, ved du sikkert allerede, at WordPress er et gratis program til hjemmesider. Faktisk kan du få en helt 100% gratis hjemmeside med WordPress, hvis du opretter dig på WordPress.com.

Annonce

Men vil du have fuld kontrol over din egen hjemmeside, vil jeg anbefale dig i stedet at installere WordPress på dit eget domæne. Det er ganske nemt. Det koster en lille smule penge, fra cirka 270 kr. om året og op efter, men til gengæld får du også en lang række fordele.

Jeg vil altid anbefale dig at købe dit eget domæne sammen med plads på et webhotel. Der er nemlig rigtig mange ulemper ved at have din hjemmeside liggende hos WordPress.com.

Fordele ved en gratis hjemmeside på WordPress.com

Den største fordel ved at starte en gratis hjemmeside på WordPress.com er helt klart muligheden for at komme i gang uden at bruge penge. Det er en god mulighed for lige at teste af, om det fx er noget for dig at have en blog. Ved du, hvad du vil skrive om? Får du skrevet nye indlæg ofte nok? Kan du holde gejsten, selv om ingen skriver kommentarer på din blog? Mange blogs dør nemlig lige så hurtigt, som de bliver født, og så kan det være ærgerligt at have brugt tid og penge på dem.

En gratis hjemmeside er en god mulighed for lige at teste af, om det nu også er noget for dig at blogge.

Du slipper også for at bekymre dig om backup af din hjemmeside og andre tekniske aspekter, som der er ved at have en hjemmeside. Noget af det vigtigste ved at have en hjemmeside er for det første at sikre den mod hackere. For det andet skal du med jævne mellemrum tage backup, det vil sige gemme en kopi af din hjemmeside, så du hurtigt kan få den op at køre igen, hvis der sker noget uforudset, som lægger din hjemmeside ned.

WordPress.com sørger helt automatisk for at tage backup af din hjemmeside – men for din egen skyld skal du stadig sørge for at vælge et stærkt kodeord, så hackere ikke kan gætte sig frem til det og logge sig ind som dig.

Ulemper ved en gratis hjemmeside på WordPress.com

Vælger du at starte en gratis hjemmeside på WordPress.com, vil du støde ind i utrolig mange begrænsninger:

 • Din hjemmeside får en lang adresse, der slutter på .wordpress.com
 • Du kan kun vælge mellem nogle få designs
 • Du kan ikke installere plugins, som tilføjer ekstra funktioner til din hjemmeside. Det er ellers en af de helt store styrker ved WordPress, når man installerer programmet på sit eget domæne.
 • Du får kun 3 GB plads. Det vil være nok for de fleste, men hvis du lægger mange store billeder op på din hjemmeside, vil du formentlig komme til at mangle plads.
 • Du skal finde dig i reklamer på din hjemmeside
 • Du kan ikke vise annoncer på din hjemmeside og på den måde tjene penge
 • Du kan risikere, at WordPress lukker din hjemmeside uden varsel, hvis de mener, at du bryder deres regler.

Du kan opgradere til en betalt løsning på WordPress.com, men du får stadig ikke den samme frihed, som hvis du har en hjemmeside på dit eget domæne. Du kan fx ikke frit vælge dit eget design. Du kan heller ikke bruge mange af de populære plugins, og du skal søge om lov til at placere annoncer på din hjemmeside. Desuden skal WordPress.com have 50% af din indtjening på annoncer.

En betalt løsning på WordPress.com er dyrere end en hjemmeside på eget domæne.

Det koster en hjemmeside

Vil du have din egen hjemmeside, skal du købe et domænenavn og plads på et webhotel. Begge dele kan du købe hos fx UnoEuro, Surftown og One.

Jeg er selv glad for UnoEuro, så jeg vil bruge dem som eksempel på, hvad du skal betale for at få din egen hjemmeside:

 • DK-domæne: 46 kr.
 • 5 GB webhotel: 112 kr. for 1 år
 • Oprettelsesgebyr: 112 kr.
 • I alt 270 kr.

I øjeblikket koster det $99 pr. år at opgradere WordPress.com til Premium. Det er den billigste af deres betalingsløsninger. For de penge kan du sagtens købe dit eget domænenavn og plads på et webhotel.

Vil du fx bare have dit eget domænenavn eller et pænt design, kan du også bare købe forskellige tilvalg, men det løber hurtigt op. Det koster fx $13 om året at få dit eget domænenavn, som slutter på .dk plus udgifter på cirka 49 kr. pr. år til at købe det danske domænenavn. Et premium design koster fra $20 og op efter.

Til sammenligning kan du hos et dansk webhotel som fx UnoEuro slippe med 270 kr. for det første år, hvis du køber dit domænenavn og webhotel samtidig. Den pris omfatter et oprettelsesgebyr på 112 kr., så året efter vil det være billigere. Du får oven i købet mere plads hos UnoEuro, nemlig 5 GB mod 3 GB hos WordPress.com.

 

Hvad skal du vælge?

Jeg vil altid anbefale dig at købe dit eget domæne og et webhotel netop, fordi du har mere frihed og større kontrol med din hjemmeside. Driver du en virksomhed, vil det virke mere professionelt med en hjemmeside på dit eget domæne.

Jeg vil til enhver tid anbefale dig at have en hjemmeside på eget domæne – især hvis det er en hjemmeside for din virksomhed.

Det er ganske enkelt at komme i gang med din egen hjemmeside, for hos mange udbydere kan du installere WordPress i løbet af et øjeblik. Og ellers kan du altid finde hjælp til dine WordPres-problemer på nettet, for her er masser af entusiaster, som gerne vil hjælpe. Mangler du hjælp, er du også velkommen til at skrive en kommentar nederst her på siden, og så vil jeg gerne forsøge at guide dig videre.

Når du først er nået så langt, at du skal til at skrive tekster og lægge billeder ind på din nye hjemmeside, er der ikke den store forskel på, hvordan du gør uanset, hvilken løsning du har valgt.

Vil du bare prøve at blogge lidt for sjov, kan en gratis hjemmeside på WordPress.com være fuldt tilstrækkelig. Finder du senere ud af, at du gerne vil være mere seriøs med din blog og tjene penge på den, kan du godt flytte den over på dit eget domæne.