Et godt navn til din nye hjemmeside er især vigtigt, hvis du gerne vil huskes. Vigtigst af alt vil det helt rigtige navn gøre din hjemmeside nem at finde på nettet, fordi du med den rette strategi kan få en god placering i Google. Derfor er det bestemt ikke ligegyldigt, hvad du vælger at kalde din nye hjemmeside.
Hjemmesidens navn bør være det samme som domænet
Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale dig, at navnet på din hjemmeside er det samme som domænenavnet – eller at der er en logisk sammenhæng mellem de to navne. Et domænenavn er adressen til din hjemmeside. Det vil sige det navn, der står i adressefeltet i din browser, og som i gamle dage altid startede med www.
Når din hjemmeside hedder det samme som det domæne, den ligger på, undgår du, at dine besøgende bliver forvirrede over navnet, og måske ikke kan finde frem til din hjemmeside igen.
Folk vil nemlig ofte forsøge at finde din hjemmeside igen ved at taste selve navnet ind i browserens adressefelt og tilføje .dk
Når du brainstormer på et godt navn til din hjemmeside, vil jeg derfor råde dig til også at undersøge, om det er ledigt som domænenavn.
Lad hjemmesidens navn være et brand
Har du lagt dig 100% fast på, hvad din hjemmeside skal handle om? Vil du kun skrive om et helt bestemt emne som fx boganmeldelser, eller vil du skrive om lidt af hvert. Er du ved at lave en hjemmeside for din virksomhed, skal du spørge dig selv, om du vil have mulighed for at udvide dit sortiment eller tilbyde nye ydelser.
Det er vigtige overvejelser, fordi navnet på din hjemmeside enten kan signalere selve emnet, eller det kan fungere som et brand.
Du har nok nogle helt bestemte forventninger til, hvad en hjemmeside som www.strikkeopskrifter.dk handler om. Men hvad nu, hvis folkene bag hjemmesiden en gang ude i fremtiden også gerne vil skrive om andre former for håndarbejde?
Et brand siger derimod ikke så meget om, hvad hjemmesiden handler om. Tænk blot på navne som Amazon, Ebay, Nike og Apple. Til gengæld kan de udvikle sig eller skifte retning uden at tage hensyn til, at deres navne signalerer et bestemt emne. Amazon startede fx med at sælge bøger, men sælger i dag alt mellem himmel og jord.
Der er flere ting, som taler for at bygge et brand op:
- Din hjemmeside kan få et unikt navn, som ikke ligner andre hjemmesider
- Din hjemmesides navn bliver nemmere at huske
- Din hjemmeside vil hurtigt ligge nummer 1 i Google, når folk søger på dit brand
- Du kan nemmere finde et ledigt domænenavn
Selvfølgelig er der også nogle fordele ved at lade navnet på din hjemmeside indeholde nogle ord, som fortæller, hvad den handler om. Først og fremmest kan du få et forspring i forhold til søgemaskineoptimering, hvis du fx driver en virksomhed og gerne vil have en bedre placering i søgemaskinerne end dine konkurrenter.
Et godt navn er nemt at stave
Det er selvfølgelig individuelt, hvilke navne vi husker bedst, men jeg vil vove den påstand, at hvis navnet er nemt at stave til, er det også nemmere at huske. Og jo bedre din hjemmesides navn bliver lagret i hukommelsen hos dine besøgende, jo nemmere vil det også være for dem at finde den igen.
Tænk over, om du vil være nødt til at forklare folk, hvordan de staver til navnet, hvis du taler i telefon med dem. Vil du bruge z i stedet for s, oo i stedet for u eller et tal i stedet for bogstaver? Så skal du nok forberede dig på, at mange vil have svært ved at huske, hvordan de staver til navnet på din hjemmeside. Personligt kan jeg fx aldrig huske, at Zjoos starter med z.
Driver du en virksomhed, og insisterer du på at have et navn med en utraditionel stavemåde, kan du helgardere dig ved også at købe de mest nærliggende stavemåder som domænenavne. Rent teknisk vil det så være muligt for dig at omdirigere trafikken fra de andre domæner til dit vigtigste domænenavn.Det vil være en god service over for de af dine besøgende, som kommer til at stave forkert, og samtidig undgår du, at dine konkurrenter køber domænenavne, som ligner dit for meget.
Eksempler på gode domænenavne
Arkiv for Dansk Litteratur ligger på www.adl.dk. Det er en forkortelse, som institutionen bruger nærmest på lige fod med sit officielle navn. Det korte navn gør det nemt at taste hjemmesidens adresse ind i browserens adressefelt frem for at søge efter den i Google. Men den fordel er nok mest til gavn for folk, som ofte besøger arkivets hjemmeside og dermed har lært hjemmesidens adresse udenad.
Berlingske Tidende ligger på www.b.dk. Det er et dejligt kort navn, hvis man ofte læser sine nyheder her – især hvis man skal taste navnet ind på en smartphone – og det er der trods alt nogle stykker, der gør.
Du kan også finde avisens hjemmeside på www.berlingske.dk og www.berlingsketidende.dk. På den måde har Berlingske Tidende helgarderet sig, hvilket især er vigtigt for virksomheder.
Undgå æ, ø og å i dit domænenavn
Domænenavne med æ, ø og å ser godt ud på visitkortet, men de danske specialtegn kan give en frygtelig masse bøvl i den tekniske opsætning af en hjemmeside eller en mailkonto.
Jeg skal spare dig for de tekniske forklaringer. Det korte af det lange er, at du sagtens kan have et hjemmesidenavn med æ, ø eller å. MEN når du køber det tilhørende domænenavn, skal du omskrive æ til ae, ø til oe og å til aa. Føtex’s hjemmeside ligger fx på www.foetex.dk.
Vil du alligevel gerne have et domænenavn, som indeholder æ, ø eller å, kan du godt købe det, men så bør du også købe det i en variant uden de danske specialtegn. Føtex’s hjemmeside ligger fx både på www.foetex.dk og www.føtex.dk.
Tricket består så i at bruge domænenavnet uden dansk specialtegn som den primære adresse og omdirigere det andet domænenavn. Prøv fx at gå ind på www.føtex.dk og læg mærke til, at du i virkeligheden bliver sendt ind på www.foetex.dk. Det er det, man kalder for en 301 redirect.
Undgå bindestreger
Generelt skal du undgå bindestreger i dit domænenavn. Folk husker ikke bindestreger, og det vil gøre det sværere for dem at stave korrekt til dit domænenavn, hvis de prøver sig frem.
Skal du forklare folk, hvad din hjemmeside hedder, bliver det også mere bøvlet, når du skal fortælle dem, at der er bindestreger i det.
Førhen var bindestreger en fordel i forhold til søgemaskineoptimering, fordi de hjalp Google med at skelne de vigtige ord i et domænenavn fra hinanden. Den fordel er ganske minimal i dag, så den er ikke værd at spekulere i.
Bindestreger kan til nød komme på tale, hvis dit foretrukne domænenavn er optaget. Til gengæld skal du være opmærksom på, at de fleste bedst kan huske et domænenavn uden bindestreg, så du risikerer at miste besøgende, hvis du fx køber www.billig-kaffe.dk bare fordi www.billigkaffe.dk er taget af en anden.
Er et domænenavn ledig både med og uden bindestreg, kan det dog være en god idé at købe dem begge for at undgå, at andre køber et domænenavn, som ligger tæt op ad dit.
Vælg den rigtig endelse på dit nye domæne
Skriver du på dansk, og er din målgruppe danskere, vil du være bedst tjent med at vælge et domænenavn, der slutter på .dk – ganske enkelt fordi det er det, danskere er vant til, så det er den endelse, vi skriver uden at tænke nærmere over det.
Er domænenavnet med en dk-endelse optaget, vil det bedste være at vælge et helt andet navn. Er det helt umuligt for dig at finde på et andet godt navn til din hjemmeside, kan du også overveje en alternativ endelse som fx .com eller .eu. I Danmark er .nu også en forholdsvis populær endelse.
Simply (reklamelink) har en god domænetester, hvor du hurtigt kan se, om dit ønskede domænenavn er ledigt. Det bedste ved den er, at du kan søge på alverdens forskellige endelser, så her kan du hurtigt se, om der er et godt alternativ, hvis nu .dk er snuppet.