Alle bruger Google. Det gør du garanteret også. Men kender du de mange muligheder for virkelig at udnytte den her altdominerende søgemaskine? Jeg har samlet nogle udvalgte tricks, som det kan være praktisk at kende, hvis du gerne vil blive bedre til at lave en hurtig søgning på nettet.

1Søg så specifikt som muligt

Google er ikke tankelæser, så lav gerne en søgning på flere ord ad gangen. Det vil gøre det nemmere for Google at regne ud, hvad du er interesseret i at vide mere om. Der vil fx være forskel på, hvad du får, hvis du søger efter “hvid sommerkjole uden ærmer” frem for bare at søge på “kjole”.

2Brug citationstegn til at søge efter en sætning, hvor ordene skal stå i lige præcis den rækkefølge, som du har skrevet dem

Det kan fx være nyttigt, hvis du søger efter teksten til en sang, men kun kan huske en enkelt linje af den.

3Brug en asteriks *, hvis du er i tvivl om et af ordene, som du har skrevet i citationstegn

Asteriksen er en joker, som erstatter et eller flere ord, som du er i tvivl om. Prøv fx at lave en søgning på “kong kristian stod ved * mast”.

4Brug et minustegn til at sortere bestemte ord fra i et søgeresultat

Søger du fx på kapgang og får en masse om filmen Kapgang, kan du tilføje -film (søg på kapgang -film), hvis det er kapgang som sport du er interesseret i at finde noget om.

5Brug koden site til at afgrænse din søgning til at søge efter sider fra et bestemt domæne

Vil du fx filtrere engelsksprogede sider om Hemingway fra, kan du søge på “hemingway site:dk”. Samme metode kan du bruge til at søge efter indhold fra en specifik hjemmeside som fx politiken.dk.

6Er du inde på en hjemmeside for en butik, som du gerne vil besøge, kan du markere adressen med musen og højreklikke

Så kommer der en menu frem, hvor du kan klikke på “Søg på Google efter…” og så får du blandt andet vist et Google-kort med adressen. Samme metode med at markere en bid tekst og højreklikke kan du bruge til at søge efter fx citater.

7Skal du ud at rejse, kan du søge efter flybilletter i Google

Bare søg på “flybilletter til London”, eller hvor du nu vil rejse hen. Det er en god hjælp, hvis du hurtigt vil danne dig et indtryk af priser og lignende.

8Omregn amerikanske mål til danske mål

Har du fundet en amerikansk opskrift, hvor du er i tvivl om, hvad de forskellige mål svarer til, kan du søge på fx “1 cup in dl” for at få dem regnet om til danske mål. På samme måde kan du søge efter miles in km osv.

9Du kan også bruge Google som en regnemaskine

Prøv fx at søge på 32+12 og se, hvad der sker.

10Søg efter en kunstners samlede repertoire

Leder du efter en gruppes sange, men du kan ikke lige komme i tanke om så mange forskellige titler, kan du finde dem ved at søge på fx “sange af Gasolin”. Så får du en samlet oversigt. Samme trick kan du bruge ved søgning efter bøger og film. Prøv fx at søge på “film af Tarantino”.

11Find tidspunktet for solopgang og solnedgang

Vil du vide, hvornår solen står op eller går ned, kan du bare søge på solnedgang eller solopgang sammen med navnet på en by af en rimelig størrelse. Fx “solnedgang Køge”.

12Oversæt en tekst

Brug Google til at oversætte fra et sprog til et andet ved fx at søge på “tysk til dansk”.

13Se vejrudsigten

Få vejrudsigten ved at søge på fx “vejrudsigt for Berlin”.

14Undgå kø på motorvejen

Få et oversigtskort over køproblemer på vejene ved at søge på fx “trafik i Slagelse” – det virker dog kun for store byer.

15Find ud af hvor lang tid din rejse tager

Få en tidsestimering af,hvor lang tid det tager at rejse fra en by til en anden ved at søge på fx “fra roskilde til køge”. Søgeresultatet giver dig også overblik over næste afgang med offentlig transport.